20 apr 2012

Van bier tot rivier. Op St. Patrick’s Day kleurt alles groen

0 Reacties

500.000 Ieren in Dublin

Allereerst de serieuze kant. Naar schatting verdrongen een half miljoen Ieren zich vandaag in Dublin om een glimp op te vangen van de parade ter ere van de feestdag. Ierse, Britse, Amerikaanse en Russische muziekensembles trokken in een twee uur durende processie door de Ierse hoofdstad.

Daarnaast wijdde de Ierse kardinaal Sean Brady zijn traditionele boodschap voor St. Patrick’s Day aan zijn landgenoten die de economische crisis in Ierland zijn ontvlucht. Naar schatting vijftigduizend Ieren zijn vorig jaar op zoek naar werk naar het buitenland uitgeweken. Brady:

”Ik ben me terdege bewust van de grote drommen mensen die Ierland recent hebben verlaten, vooral van hen die geen andere mogelijkheid zagen. Moge de geest van St. Patrick, die zelf op 16-jarige leeftijd uit zijn vaderland werd verdreven, allen ondersteunen die onze kusten achter zich hebben gelaten.”

Groen bier én een groene rivier

Dan de meer bekende kant van St. Patrick’s Day: het enorme drinkgelag. In de duizenden Ierse kroegen wereldwijd komen in het groen gehulde feestgangers vanavond bij elkaar om het feest te vieren. En als het even kan met groen bier. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een beetje kleurstof of het likeurtje Blue Curaçao.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/03/17/van-bier-tot-rivier-op-st-patricks-day-kleurt-alles-groen/

[begin]